Tack för allt, Mats

Skicklig, säregen stil, korta-långa dragningar och sinne för att avgöra. Otroligt karismatisk och den bäste ledaren Sveriges hockeylandslag någonsin haft. Mats Sundin har för bara dagar sedan avslutat sin aktiva karriär som hockeyspelare och efterlämnar fantastiska minnen och segrar för ett Tre Kronor som aldrig någonsin kommer bli detsamma igen. Samtidigt avslutar han en otrolig sagokarriär i NHL, där han är den den svensk som gjort flest mål och poäng. Men Mats Sundin är mer än bara en bra spelare som gjorde bra ifrån sig i NHL. Han är en legend, en ikon, en genuin hockeyhjälte och en spelare som axlat kaptensrollen i den mest krävande ishockeymarknaden i världen. Den pressen och det ansvaret går knappt att föreställa sig, och dess like existerar inte någonstans i Europa.

Bara att som förste europe göra detta är nästan det värt en plats i Hockey Hall of Fame.

Men inte nog med det.

Han dominerade i den här rollen, ständigt under denna press och med detta ansvar. Samtidigt som han under i stort sett alla år i Toronto var omgiven av mer eller mindre mediokra spelare, så dominerade han. År ut och år in var han bäst i Toronto och det är bara Gordie Howe, EN spelare, i NHLs historia som lett sitt lag statistiskt i fler säsonger. Trots detta blev han ändå ofta sågad av fans och kritiker, konstigt nog. Mäktig och otroligt komplett som spelare som han ändå var, så kunde han ensam tyvärr inte leda Toronto till en titel.

Men som han kämpade.

Jag har sett hundratals matcher när han spelat i Toronto, och alla hans matcher han spelade i Vancouver, och förmodligen alla hans landskamper från 1991. Han var en förebild och en idol som jag alltid kommer inspireras av och se upp till. Eller vänta lite, Mats Sundin till och med anledningen till att jag blev intresserad av ishockey. Så mycket har han betytt för mig.

Han var bäst när det gällde, och har avgjort de flesta stora landskamperna i modern tid. Alltid en naturlig ledare, ALLTID en sann kapten. Man visste någonstans, att så länge Sverige hade Mats Sundin så fanns det en chans. Och alltid när han spelade så följde jag honom, och hoppades på att han skulle komma fri med målvakten och få lägga in en backhand.

Mats Sundin fick vinna allt - nästan. Allt utom en Stanley Cup, och kanske gör detta faktum att han inte fullt ut blir hyllad som han bör. Men jag kan säga det nu på en gång, ingen spelare där ute förtjänar en Stanley Cup - titel mer än Mats.

Tack för allt Mats. Tack för alla minnen och tack för att du alltid ställde upp för Sverige och Tre Kronor. Du är odödlig.

Mina barn kommer defintivt att få höra om dig :)

Kommentarer
Postat av: Kajan

Vackert babe, mina barn kommer också få höra om honom...

2009-10-04 @ 16:40:10
Postat av: Anonym

han är och förblir en av dom största hockey spelarna genom tiderna.

2009-10-16 @ 23:31:28
Postat av: Anonym

thats right

2009-10-20 @ 20:17:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0